Wyposażenie gastronomii - gdzie robić zakupy?

sprzęt gastronomiczny
Wyposażenie gastronomii może być jednym z głównych czynników powodzenia małych restauracji. Często spotykam się z założeniem: "kupię stary, używany sprzęt z Niemiec i założę restaurację, bo ludzie zjedzą wszystko". Takie rozumowanie z góry skazane jest na porażkę, gdyż nie ma w nim pasji, a chęć szybkiego zarobku. W gastronomii trzeba być albo dobrym managerem albo kochać gotowanie (w tym drugim przypadku, miłość do gotowania może być złudna). Jednak, aby naprawdę dobrze zarządzać restauracją należy połączyć te 2 cechy.
Ale wracając do kupowania starego, używanego sprzętu przez polskich przedsiębiorców - jest do nagminne i bardzo przykre, jak tanim kosztem próbuje się zaoszczędzić na zdrowiu gości odwiedzających takie lokale. Widziałam już w kuchni niejedno, ale jak widzę pordzewiałe sprzęty ściągane z za zachodniej granicy jest mi przykro, że ktoś zje tam obiad i zostawi takim przedsiębiorcom pieniądze. Używane wyposażenie gastronomii często posiada różnego rodzaju odpryski czy zniszczone powłoki, co powoduje przedostawanie się chorobotwórczych cząsteczek do przygotowywanych dań. Oprócz względów zdrowotnych może to powodować, że przygotowywane tak dania będą miały gorszy smak, zapach czy konsystencję. Dodatkowo taki sprzęt ma przeważnie pogorszoną wydajność przez co nie będziemy mogli obsłużyć wszystkich gości, lub czas oczekiwania będzie naprawdę długi.
Przeciwieństwem sprzętu używanego jest sprzęt kupowany przez osoby, które znają się na pracy w gastronomii. Takie osoby mając pojęcie o wpływie zniszczonych powierzchni zarówno na smak potraw, jak i na zdrowie gości wybierają sprzęt od zaufanych producentów: Stalgast, Hendi, RM Gastro.
Oczywiście sprzęt nowy bez żadnych wad, dzięki czemu mają pewność nie tylko o wieloletnim prawidłowym funkcjonowaniu, ale także o znacznie wyższej wydajności oraz oczywiście o bezpieczeństwie, które jest istotne w każdej kuchni.
Spotkałam się z przypadkami, że sprowadzone z za granicy sprzęty nie były akceptowane przez sanepid. Ludzie nakupowali stary rozpadający się sprzęt i dziwią się, że sanepid im nie chce go zaakceptować.
Wyposażenie gastronomii to trudna sztuka warto szukać firm, które zajmują się tym od dłuższego czasu i mają pojęcie jak dobrać efektywny sprzęt w zależności od prowadzonej działalności, tak aby ograniczać wydatki, a osiągnąć maksimum.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nadziewarka do kiełbas - cud techniki

Wilk do mięsa - maszynka numer 1 do mielenie mięsa