Nadziewarka do kiełbas - cud techniki

Świeże przetwory wprost ze słoików to domena naszych mam i babć, natomiast nasi ojcowie i dziadkowie od zawsze specjalizowali się w obróbce mięsa.
Pyszne wędlinki czy kiełbaski przygotowane w domu charakteryzują się delikatniejszym smakiem, a także wyższą jakością niż takie dostępne w marketach. Dodatkowo świadomość, że takie mięsko przygotował dla nas specjalnie ktoś najbliższy sprawia, że smakuje to jeszcze lepiej.
W wielu domach takie kiełbaski przygotowuje się własnoręcznie z wykorzystaniem łyżki gdzie osoba wypełnia flak łyżką. Jest to wyjątkowo przestarzała metoda i bardzo czasochłonna. Ponadto flak nie zawsze jest dobrze ubity, a farsz równo rozprowadzony.
Obecnie najlepszą metodą na przygotow
anie kiełbas jest przygotowanie ich za pomocą nadziewarki do kiełbas, która pozwala za pomocą grawitacji oraz specjalnego tłoka dokładnie nabić flak i przygotować przepyszną kiełbaskę.
Na Polskim rynku dostępne są nadziewarki profesjonalne i półprofesjonalne. Szczególnie popularne są urządzenia takich marek jak: Hendi, Revolution oraz Yato.
Do domowego użytku najlepiej wybrać nadziewarkę mniejszą np. 3 l, która pozwoli przygotować znaczne ilości kiełbasek do domu i przy okazji nie będzie zajmować dużo miejsca. Jeżeli szukasz nadziewarki, którą będziesz użytkował w celach komercyjnych np. w agroturystyce warto wybrać znacznie większy model około 15 l. Pozwoli to przygotować zapasy kiełbas.
Nadziewarka do kiełbas to jak widać sprzęt nie tylko gastronomiczny, ale także do użytku domowego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wilk do mięsa - maszynka numer 1 do mielenie mięsa

Gdzie przechowywać artykuły spożywcze? Stół mroźniczy

Wyposażenie gastronomii - gdzie robić zakupy?